KUTYAMASSZÁZS

A terápiás kutya masszázs a gyógyhatásain kívül a kutya érzelmi, fizikai állapotáról is képet ad.

Segítségével felmérhetjük, hogy a izomzat állapota egységes-e, vagy vannak-e olyan területek, amelyek eltérnek egymástól. A páros testrészek szimmetrikusak-e, vagy eltérést észlelünk közöttük. Az izomzat bizonyos területeken lehet túlterhelt, feszült, máshol pedig petyhüdt, ezek mind a kutya egészségi állapotáról adnak tanubizonyságot, továbbá ennek alapján dönthetünk arról, hogy milyen masszázs elemeket, technikákat használunk.

A masszázsnak számos jótákony élettani hatása van tudományosan is bizonyítva. Ezek többek között, a fájdalom csillapítása, a keringés fokozása, az anyagcsere javítása,a regeneráció segítése sportolás után, az idegpályák regenerálása, az izmok rugalmasságának fokozása, az immunrendszer működésének javítása, és nem utolsó sorban endorfinok, boldogság hormonok termelődnek a hatására.

A kutya masszázs egy olyan eleme a kutya rehabilitációjának, amit minden esetben megtanítunk a gazdiknak, akik ezáltal a kis kedvencük szeretgetését, simogatását, speciális fogásokkal, masszázs elemekkel tudják fűszerezni.

A kutyamasszázs igen fontos eleme a kutya fizioterápiának. Jótékony hatásait bármeddig lehetne sorolni, de vegyük sorra a legfontosabbakat, hogy miért is az egyik legjobb terápiás eszköz a masszázs!

Masszázs kutyáknak?

A masszázs egy olyan ősi gyógymód, és kapcsolatteremtési forma, amit nem csak az emberek végeznek, hanem már a természetben, az állatok világában is jelen van. Minden élőlény számára létfontosságú az érintés, főleg a születésüket követő időszakban. Például a mama kutya/cica úgy segíti kölykei energia áramlását, hogy nyalogatja őket. Ezáltal élénkül a vérkeringésük és emésztésüket is ezzel segíti. Sőt ahogy a kölykök egymáson másznak, az is egyfajta masszázs.
Ezt az alomban érzett ősbiztonság érzetet adhatjuk kutyánknak a masszázs segítségével. A masszázs egy játékos, szeretetteljes egymásra hangolódás a gazda és a kutya között, amelyből nem csak a masszírozott fél (ez esetben a kutya/cica) profitál, hanem a masszázst kivitelező gazdi is. Mindketten kölcsönösen energiát adnak egymásnak és ez mindkét félre nyugtató hatással van, sőt kimutathatóan nagy mennyiségű boldogsághormon termelődik mindkét félben.

“A kutyák nem a teljes életünk, de ők teszik teljessé az életünket.”

Az ősi ösztön mindenkiben ott él, a terápiás masszázs azonban ennek továbbfejlesztett változata. Ez esetben rehabilitációs céllal masszírozzuk a kutyákat. Mindamellett, hogy fizikai gyógyulást is előidéz, a kutyamasszázs kedvenceink idegrendszerét is nyugtatja. Nézzük sorban, miben is segíthet a rehabilitációs kutyamasszázs!

● Javítja a vérkeringést, ezáltal fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Ugyanezen okból kifolyólag javítja az izmok oxigénellátottságát, valamint javítja a bélműködést.
● Segíti az izmok relaxációját, nyúlását
● Stimulálja a gyenge, vagy sorvadt izmokat, előkészíti az aktív terápiára
● Serkenti a nyirokkeringést és a méreganyagok eltávozását
● Erősíti az immunrendszert
● Segíthet viselkedési problémák leküzdésében

…és nem utolsó sorban egészen mély kötődés alakulhat ki gazdi és a kedvence között!

Tovább az eszköztárra