GYÖMBÉR CICA

Kórelőzmény/diagnózis

A 3 hónapos cicát elütötte egy autó. Többszörös medencetörés és gerinc sérülés. Propriocepció és mélyfájdalom érzet kiesett MKO hátsó végtagban.

Első állapotfelmérés és kezelés

A baleset utáni 8.napon jött első fizioterápiás foglakozásra a cica. Addig kórházi kezelésen volt teljes kenel nyugalomban. A jobb hátsó lábával tudta tolni magát, a bal hátsót nem használta, hanem többnyire teljes csípő hajlításban behúzva tartotta. Ugyanakkor ki tudta nyújtani mindkét hátsó lábát. Ekkor a jobb lábon már működtek a laterális elhúzási reflexek, a propriocepció még mindkét lábon kiesett. Az izmok sorvadtak voltak a a hátsó testfélen , de különösen a bal oldalon.

Kezelési Célkitűzés

Fájdalomcsillapítás a fizioterápia eszközeivel/ a sérült idegpályák regenerálása/ az ideg-izomkapcsolat helyreállítása/ az izomzat megerősítése a hátsó testfélen/ az arthrózisos folyamatok enyhítése, lassítása/ a járóképesség visszaállítása.

A kezelések kivitelezése

A fájdalomcsillapítás a fizioterápia eszközeivel: masszázs, ízületi kimozgatás, speciális akupresszúrás pontok alkalmazása, TENS (elektromos idegstimuláció), lézer, és pulzáló mágnesterápia alkalmazása.
A sérült idegpályák regenerálása és az ideg-izomkapcsolat helyreállítása: ingermasszázs az érintett végtagokon, speciális izom-kompressziós technikák, EMS (elektromos izomstimuláció), lézer, és pulzáló mágnesterápia alkalmazása.
Az izomzat megerősítése a hátsó testfélen: eleinte fekvő helyzetben végzett mozgatások izomellenállással, asszisztált állás, asszisztált járás, majd koordinációs párnákon stabilizáló gyakorlatok, később dinamikus mozdulatsorok: átlépegetések, stb.

A terápia menete

Gyömbér heti kétszer járt hozzám kezelésekre, és közben a gazdi naponta többször otthon végezte vele a begyakorolt kezelési elemeket és gyógytorna gyakorlatokat. Majdnem minden alkalommal volt egy pici előrelépés. A 2. hét végére már képes volt egyedül felállni. A csánkok még összeértek, X állásban voltak a hátsó lábak, de már lépkedett a bal hátsó lábával is, bár itt még a lábfeje folyamatosan visszafordult. A jobb lábfejét már önállóan korrigálta, ha időnként visszafordult. Lépéskorrigálóként egy postásgumit tettem a bal lábfejére 1-1 percre, amitől nagyon sokat javult a járásképe. A bal láb viszont továbbra is sokkal gyengébb volt a jobbnál, ezért ezen az oldalon továbbra is dupla annyi idegi stimulációt adtam, mint a jobb lábon. A túl használt jobb lábon azonban a 4.héten boka ficamra lettem figyelmes. Ezt az orvosi diagnózis is megerősítette, így egy ortézist tettünk erre a lábára, hogy a boka körüli lágyszövet gyógyulni tudjon. Mivel ennek a lábnak a beidegzése sem volt még tökéletes, a boka rögzítése után, a jobb térd ízület instabilitását vettem észre: minden lépésnél enyhén laterálisan rotálódott a térd. Szerencsére találtunk egy olyan térd rögzítőt (ilyen icipici méretben!), ami jól kombinálható volt a boka rögzítővel. A jó hír, hogy az eddig gyengébb bal láb ezáltal elkezdett erősödni és az idegpályák regenerálódása is felgyorsult. A kezelések kezdetétől számított 3. hónapban Gyömbér cica már biztonságosan járt, bár járásképe nem tökéletes, a lábak X állása enyhébben, mint az elején, de megmaradt. Mostanra 5 hónap telt el a baleset óta és Gyömbér egy vidám, játékos cica, aki visszakapta a mozgás örömét és boldogan ugrándozik és birkózik testvérével.

Tovább az eszköztárra