KUTYA FIZIOTERÁPIA

KUTYA FIZIOTERÁPIA

VALÓJÁBAN MI IS AZ A KUTYA FIZIOTERÁPIA?

A fizioterápia a természet energiáival való gyógyítást jelenti.  Sokan keverik a fizikoterápiával, ami azonban a természeti energiákból csak a fizikai energiákat használja fel a gyógyításra. Ezzel szemben  a fizioterápia magában foglalja a fizikai, kémiai és biológiai hatásokon alapuló terápiákat is. Ezek a következők: elektroterápia, fényterápia, termoterápia, hidroterápia, mechanoterápia  (pl. masszázs), balneoterápia, inhalációs kezelés, klímaterápia és a diéta.

Tekintve, hogy a házi kedvenceink közül a kutya áll az első helyen, a kutya fizioterápia egyre nagyobb teret nyer hazánkban.  Ma már az ország egész területén dolgoznak kutya fizioterapeuták segítve a helyi állatorvosok munkáját a kutya rehabilitációban.

A kutya fizioterápia  célja a kutya optimális mozgásának  helyreállítása.  Mint tudjuk, a kutyák legörömtelibb tevékenysége a mozgás, ami csakúgy , mint nálunk embereknél is, alapfeltétele a szervezetük és az  idegrendszerük egészséges működésének.

Mikor Van Szükség Kutya Fizioterápiára?

Amennyiben a kutya bármilyen eredetű mozgáskorlátozástól, sántaságtól szenved, nagyon lényeges az első jelek megjelenésétől kezdve odafigyelni a problémára. Az állatorvosi diagnózis megléte után érdemes igénybe venni a kutya fizioterápiát, amelynek során olyan hasznos terápiás kutyamasszázs fogásokat és egyéb fizioterápiás módszereket, eszközöket, és kutya gyógytorna elemeket használnak a kutya fizioterapeuta szakemberek, amelyek nagyban gyorsítják a kutya rehabilitációját.

Az optimális mozgáskép mielőbbi helyreállításának azért is nagy jelentősége van, mert minél tovább sántít a kutya, annál több esély van arra, hogy a kinetikai egyensúly felbomlik és a mozgásban résztvevő más izmok, ízületek is sérülnek.

Létezik egy olyan jelenség is, hogy hosszan fennálló sántaság esetén,  idővel a kutya megszokja a helytelen járásmódot és lehet, hogy a kiváltó ok már megszűnt, de a rendellenes járáskép megmarad. Ilyen estekben is hatékony eszközei vannak a kutya fizioterápiának különböző járás-korrigáló gyógytorna gyakorlatokkal.

Tanuljuk Meg a Kutyamasszázst és a  Kutya Gyógytornát!

A kutya fizioterapeuta szakemberek aktívan bevonják a gazdikat is a kutya rehabilitációba. Elsősorban a terápiás kutyamasszázs főbb elemeit tanítják meg a gazdiknak, majd a kutya gyógytorna csínját-bínját. Mivel nagyon lényeges a napi rendszeresség a kutya rehabilitáció során, ezért van a gazdiknak is nagy szerepük ebben a tevékenységben.

Általában ezt egy örömteli elfoglaltságként élik meg a gazdik, mert a szokásos szeretetteljes simogatás egy részét ettől kezdve szeretetteljes, de specifikus kutyamasszázs váltja fel, a kutya gyógytorna pedig akár megfelelhet a közös játéknak is.

Egyszóval  ezáltal gazdi és kutya egyaránt profitál a kutya fizioterápia jótékony hatásaiból. Egy idő után pedig,  ahogy a kutya egyre szebben jár és egyre erősödik,  a kutya fizioterapeuta szakember teljesen átadja helyét a gazdinak, aki addigra már biztonságosan megtanulta és begyakorolta az alkalmazandó kutyamasszázs fogásokat és gyógytorna elemeket.

Mennyi  Ideig Tart a Kutya Rehabilitációja?

A kutya rehabilitáció időtartama esettől függően néhány héttől akár hónapokig is terjedhet. Bizonyos esetekben pedig, mint például az idős állatoknál, amikor az öregedési folyamatok lassítására, és a fájdalommentes mozgás minél további fenntartására törekszünk, a terápia éveken át folytatódhat.

Ezeknél az eseteknél  is kiemelt szerepet kap a kutyamasszázs és az ízületek rendszeres átmozgatása , és az izmok nyújtása ,a mozgástartományuk és egészséges működésük megőrzése szempontjából.

Szintén a hosszabb  rehabilitációt igényelnek a neurológiai problémával küzdő  állatok. Itt is előfordul a hónapokon, akár éveken át tartó rehabilitáció. Ezekben az esetekben az idegpályák  különböző módon történő ingerlésével igyekszünk helyreállítani a megbomlott ideg-izomkapcsolatot, miközben  masszázzsal, kimozgatással, nyújtásokkal és gyógytornával  fenntartjuk az izmok és az ízületek egészséges működését és amennyiben járóképes a kutya, megcélozzuk a lehető legoptimálisabb járáskép kialakítását.

Megelőzés/ Prevenció a Kutya Fizioterápia Segítségével

A megelőzésnek nagyon lényeges szerepe van a  különböző betegségekre hajlamos fajtáknál. Például az úgynevezett kondrodisztrofiás fajták, mint a tacskó, mops, francia bulldog, spániel, beagle, stb. hajlamosabbak a porckorongsérvre a többi fajtánál.  Ezért náluk a megelőző kutya fizioterápia  a gerinc izmainak a megerősítésére irányul. Emellett fontos, hogy kölyökkoruktól kezdve tiltsuk nekik a fel-le ugrálást, és a lépcsőzést.

A megelőzésre irányuló  kutya gyógytorna inkább egyfajta kutya fitness gyakorlatsorrá alakul, ahol az állóképesség javítására, és az optimális izomzat kialakítására törekszünk. Ilyenkor is lényeges a kutyamasszázs és a nyújtás.  A kutya fizioterápiának ez a területe javasolt a sport kutyák és munkakutyák számára is az esetleges sérülések megelőzésére. Ha kis állatának kezelésre van szüksége kérem lépjen velem kapcsolatba és megbeszéljük a teendőket. A kezelés folyamatáról a kutya fizioterápia árak oldalon talál további információt.

SZOLGÁLTATÁSOK
- Kutya fizioterápia - Kutya gyógytorna - Kutyamasszázs - Kutya rehabilitáció - Alternatív terápia kutyáknak - Életmód-tanácsadás

Tovább az eszköztárra