KUTYA GYÓGYTORNA

A kutya gyógytorna ma már széles körben elterjedt módszer a kutyák mozgásszervi eltéréseinek korrigálására.

A gyógytorna egy olyan konzervatív terápiás módszer, amely kiválóan alkalmazható a mozgás szervrendszerében kialakult diszfunkciók kezelésére, illetve megelőzésére. A kutya gyógytorna egy holisztikus szemléletű terápia, melynek segítségével esetlegesen elkerülhetők komolyabb műtétek, vagy egyéb invazív beavatkozások. A gyógytorna nem csupán a mozgásszervrendszerre hat, hanem a mozgásképtelenségből adódó egyéb emésztőrendszeri, vagy idegrendszeri problémákon is segíthet, összességében javítja a test általános kondícióját.

Tulajdonképpen minden alkalmazott fizioterápiás elem (masszázs, kimozgatások, elektroterápiás és egyéb kezelések) célja, hogy eljussunk a gyógytornához, vagyis hogy a kutyát visszahelyezzük az optimális mozgás világába.

A gyógytorna lehet aktív, vagy asszsisztált (passzív).


A kutya gyógytorna folyamata

Aktív torna

Az aktív torna egy nagyon érdekes, és hasznos eleme a kutya gyógytornának. A lényeg tulajdonképpen az, hogy kis kedvencünk önállóan, megfelelő mozgásképpel, koordináltan tudjon mozogni. A gyógytorna a stúdióban zajlik, de alapvető mozdulatsorokat könnyedén megtanulhatnak a gazdik is, akik otthon is el tudják végeztetni a feladatokat. Erre szükség is van, hiszen napi rendszeresség nélkül nem érhetünk el eredményeket.  Nélkülözhetetlen egy kis motiváció, van aki a kockasajtra, de olyan is van, aki a banánra “bukik”.

Itt igénybe veszünk különféle eszközöket is, mint például felfújt matrac, egyensúlypárnák, fitness-labda, bólyák, de otthoni körülmények között is felépíthető egy szuper kis pálya az aktív kutya gyógytornához.

A kutya gyógytorna célja, hogy önállóan véghezvigye a négylábú páciens a rá rótt feladatsorokat. A kutya a gyógytorna során különféle izomcsoportokat mozgat meg, amelyek fejlesztésre szorulnak. Erősödik az izomzat, fejlődik a térbeli koordináció, és nem utolsó sorban nagyon jó hatással van a kutya figyelmére, valamint a kutya-gazdi kapcsolatra. Az instabil eszközök nagyon nagy szerepet játszanak a fejlesztés során, hiszen akaratlanul is dolgoznak azok az izomcsoportok, melyek a fájdalom, vagy egyéb ok miatt sorvadásnak, gyengülésnek indultak. Továbbá amerikai kutatások igazolják, hogy a kutya gyógytorna során az izmokkal együtt az agynak több olyan területe is dolgozik, amelyek lehetővé teszik az idős kutyáknál a demencia elkerülését, sőt sokáig megőrizhetik a gyógytornázó idős kutyák a fittségüket.

Lüszi és Molly a banánért cserébe bármit megtesznek.

Passzív kimozgatás

A passzív kimozgatás rendszerint megelőzi az aktív gyógytornát, a sikeres gyógyulásnak ez az előszobája. Ebben az esetben a kutya passzívan, nyugodtan tűri a fizioterapeuta kezelését, ezzel nem szokott gond lenni.

Itt is fontos az előzetes diagnózis, mert ettől függ az, hogy területeket és milyen módon kell kezelni. Elsősorban az izületek kimozgatásáé a főszerep, hiszen azok merevsége, gyulladása nagyon fájdalmas állapot, és nagyban korlátozza a kutya mozgását. A passzív mozgatás eredményeképpen az ízületi folyadék termelése nő, fokozódik a vérkeringés az ízület körüli lágyrészekben, ami gyulladáscsökkentő hatást idéz elő. Az izmok és idegek regenerálódnak, így felgyorsulhat a gyógyulás folyamata.

Asszisztált mozgások

A helyzet súlyosságától függ, hogy melyik terápiával kezdünk. Súlyos esetben az asszisztált mozgás az első. Itt a lényeg az, hogy alapvető mozdulatsorokat végez el a páciens, amelyekre önállóan nem képes, így a kutya fizioterapeuta segítségével történik ez meg. Példa erre az asszisztált állás, vagy járás.

“Emlékezteti” a szervezetet a mozdulatsorra, mozgásban tartja az izmokat, nyújtja a letapadt inakat, és mozgatja az ízületeket. A bénult kutyák terápiájának egyik legfontosabb eleme.

Tovább az eszköztárra