Fiatalodjunk együtt kutyáinkkal

A kutyák hasonlóan öregednek, mint mi, csak az külöbség, hogy sokkal gyorsabban. Mivel fejlődési fázisaik is hasonlítanak a különböző emberi életszakaszokhoz (kölyökkor/gyermekkor, serdülőkor, felnőttkor, öregkor) , a tudósok, mint az emberi öregedés modelljeire tekintenek rájuk.

Manapság már senkinek nem meglepő azt hallani, hogy egészségünk, és hosszútávú vitalitásunk érdekében sportoljunk, tanuljunk új dolgokat (vagyis használjuk az agyunkat), és táplálkozzunk egészségesen (vagyis többek között együnk sok vitamindús zöldséget, gyümölcsöt).

A hasonló örgedési minta miatt kutyáinkra is vonatkoznak ezek az életmódbeli  jótanácsok.

Két egyszerű életminőség-javító, öregedés-késleltető tippet szeretnék veletek megosztani, ami mind kutyáink, mind a saját magunk hasznára válhat.

Az öregedési folyamatokkal foglakozó tudományágak az agyat is vizsgálat alá vették, mint az életfolyamatokat vezérlő legfőbb szervet. Nagyon érdekes felfedezésre jutottak.

Az írás további részében említett kutatás eredményeit elsősorban a kutyákra vonatkoztatva fogom nektek  bemutatni, de a fent említettek értelmében ránk, emberekre is igazak.

Találtak egy olyan fehérjét, amit a szervezet termel, és az agysejtek táplálásáért és növekedésésért felelős.  Rövidítve BDNF-nek nevezték el.

Az életkor előrehaladtával egyre csökken a BDNF termelés az agyban, és ez általánosan gyorsítja az öregedési folyamatokat.

A  kutatások  azonban egy nagyon reménykeltő folyamatra világítottak rá. Környezetgazdagítással és  antioxidánsokban dús táplálkozással, olyannyira növelni lehetett a BDNF szintet az idős kutyák agyában,  hogy néhány hónap alatt megközelítette a fiatal kutyák agyában található  szintet.

Ez egy rendkívül nagy jelentőséggel bíró felfedezés, mert nem kevesebbet jelent, mint hogy van rá lehetőségünk, hogy a megfelelő életmódbeli döntésekkel (pl.mozgás, táplálkozás) meghosszabítsuk kutyáink élettartamát (és nem utolsó sorban a sajátunkat).

És hogy mi a környezetgazdagítás? Olyan rendszeres foglalkozás, ami testmozgással jár és gondolkodásra, feladatok elvégzésére készteti a kutyát. Ez pedig pontosan lefedi a kutya-gyógytorna fogalmát: az instabil koordinációs eszközökön végzett gyakorlatok során, a kutyának folyamatosan koncentrálnia kell a megfelelő testhelyzetre, hogy koordináltan mozgjon, és stabilan álljon, tehát az agyát is használnia kell, miközben minden izma dolgozik.

A kutya-gyógytorna gyakorlatában szerzett több éves tapasztalatom teljes mértékben alátámasztja a fenti kutatások eredményeit. Azok az idős kutyák, akik rendszeresen vannak tornáztatva, szinte megfiatalodnak, és mind mozgásuk, mind kognitiv képességeik visszatérnek évekkel azelőtti szintjükre.

Most pedig nézzük az öregedés-késleltető faktor másik  tényezőjét, a megfelelő táplálkozást. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány zöldséget, és gyümölcsöt, amelyek bővelkednek antioxidánsokban, vagyis abban a vegyületben, ami a szabadgyököket semlegesíti, ezáltal lassítja az öregedési folyamatokat.  Ilyenek például, az étkezési paprika (nem csípős!), sárgarépa, borsó, brokkoli, cékla, zeller, petrezselyem, uborka,  alma, körte, szeder, málna, eper, sárgadinnye…és még sok-sok más zöldség és gyümölcs., amiket kutyáinkkal is megoszthatunk.

A lényeg az élet-hosszabbító táplálkozás tekintetében, hogy fokozatosan kezdjél el, friss növényi táplálékot hozzáadni kutyád eddigi ételeihez (hacsak nem már eddig is így etetted őt).

Remélem ezzel a rövid írással sok gazdinak sikerül felnyitni a szemét arra a tényre, hogy kutyáink egészségét, jóllétét, és még élettartamát is nagyban tudjuk befolyásolni különböző életmódbeli döntéseinkkel. És természetesen ugyanilyen módon vagyunk felelősek a saját egészségünkért, és jóllétünkért is.

Jó egészséget, hosszú, szép életet állattársainknak és magunknak!

Posted by
wq34p

Tovább az eszköztárra