Az elhízás veszélyei a kutya fizioterapeuta szemével

A nyugati országokban a házi kedvencek (kutyák és cicák) hozzávetőlegesen 60%-a túlsúlyos. Többnyire a  mozgásszegény életmód, a túlzott táplálékbevitel, és a nem megfelelő minőségű táplálékok fogyasztása miatt alakul ki elhízás. Ezeken kívül néhány betegség, például a pajzsmirigy alulműködése is állhat a kóros túlsúly hátterében.

Az elhízás  számos súlyos krónikus betegség előidézője lehet, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák,  a meggyengült immunrendszer és a daganatos betegségek. Leszögezhetjük, hogy a túlsúly jelentősen csökkenti háziállataink élettartamát.

Elhízás a kutya esetében

Mivel az állat  nagyobb tömeget hordoz magán, egyre nehezebbé válik számára a mozgás. Ízületei fájdalmassá válnak, egyrészt a nagyobb tömeg megtartása miatt, másrészt a kevesebb mozgásnál kevesebb ízületi folyadék termelődik, ami pedig az ízület egészséges tápanyag ellátását biztosítaná.  Végül ez egy olyan ördögi kört eredményez, amelyben a kutya nem szívesen mozog, mert az számára kényelmetlen, immár fájdalmas, így izmai sorvadásnak indulnak. A meggyengült izomzat és egyéb tartóképletek miatt  különféle mozgásszervi, vagy akár neurológiai problémák léphetnek fel, ennélfogva a mozgás iránti kedve tovább  csökken.

Az izmok  anyagcseréje jóval energia-igényesebb, mint a zsírszöveté. Az izomzat azonban a fent leírt folyamat során sorvadásnak indul, így a sejtek anyagcseréje lelassul, vagyis a bevitt kalória további zsírszövetként raktározódik.

Hogyan segíthetünk kutyánk testsúlyának csökkentésében?

A jó hír azonban, hogy megfelelő életmódváltással van visszaút az optimális testsúly irányába. A táplálék mennyiségének fokozatos csökkentésével, illetve a tápanyagok gondos kiválasztásával,  és ezzel párhuzamosan megfelelő mozgatással még a legreménytelenebb esetben is jelentős javulás érhető el a túlsúlyos kutyáknál.

Pontos mértékegységek és a rendszeresség elengedhetetlen ahhoz, hogy a kutya/cica fogyása  elinduljon.  A napi ételadagot ajánlott két részletben odaadni.

A mozgásnak kulcsszerepe van a fogyasztásban, vidd ki kutyádat rendszeres testmozgásra a szabadba. Naponta többször menjetek rövidebb sétákra ahelyett, hogy egy hosszú és fárasztó sétára vagy futásra vinnéd ki a hétvégén, így fokozatosan hozzászoktathatod a rendszeres testmozgáshoz.

Fizioterápiával a túlsúlyos kutyák ellen

Itt kell megemlíteni a fizioterápia nélkülözhetetlen szerepét az elhízott kutya hatékony fogyasztásában.

A gyógytorna olyan statikus és dinamikus gyakorlatok összessége, amelyeket a fizioterapeuta úgy állít össze, hogy akár a mozgásszegény életmódhoz szokott kutya is végre tudja hajtani azokat, és ezzel elinduljon a fokozatos állóképesség fejlesztés és izomépítés. A legtöbb esetben a kutyák izomzata nagyon gyorsan reagál a specifikus gyakorlatokra.  A növekvő izomzat gyorsabban égeti a bevitt kalóriát, és ez gyorsítja a zsírszövet csökkenését. Azt tapasztaljuk, hogy a kutya napról napra  felszabadultabb, játékosabb, az idős kutyák szinte megfiatalodnak a folyamat során.

A következő táblázat szemléletesen ábrázolja kedvenceink optimális testsúlyának paramétereit.

Posted by
wq34p

Tovább az eszköztárra