10 TIPP HÁZI KEDVENCED ÉLETTARTAMÁNAK MEGHOSSZABÍTÁSÁRA

A legidősebb kutya 30, míg a legidősebb cica 38 évig élt. Az alábbi cikket a Planet Paws internetes lapról fordítottam, ahol a  cikk szerzői utána jártak, hogy vajon mi a titka a háziállatok hosszú élettartamának. Milyen tartási körülmények között vannak azok az állatok, akik a legtovább élnek.  Nézzük sorban a 10 tényezőt, ami kiemelkedő szerepet játszik a házi állatok egészsége és élettartama szempontjából.
  1. A táplálék minősége
A szakemberek szerint kutyánk akkor jut a legjobb minőségű tápanyagokhoz, ha változatos házi koszton tartjuk. Még a drága prémium tápok sem szerepelnek a kutyák egészséges ételeinek listáján, nem beszélve az olcsó színezett, szóját és mindenféle furcsaságot tartalmazó tápokról.
  1. Táplálék kiegészítők
Pl. mélytengeri halolaj, kurkuma, magnézium, stb. Mint ahogy nekünk embereknek is szükségünk van különféle táplálék kiegészítőkre szervezetünk egészséges működése érdekében, így a kutyáknak is szükséges 2-3 hónapos kúrákat tartani méregtelenítésre, immunrendszer erősítésre, stb.
  1. Az ivóvíz minősége
Legjobb, ha klórmentes, és lehetőleg tisztított az ivóvíz, amit biztosítunk házi kedvenceinknek. Javasolt egy pici almaecet, és ezüst kolloid a vízbe, a kedvező élettani hatásaik miatt .
  1. Titer teszt
Ez egy olyan teszt, ami képet ad arról, hogy vannak-e antitestek, és mennyi a kutya szervezetében, és ennek függvényében szüksége van-e a következő oltásra. A kutatások bebizonyították, hogy a túloltott állatok hajlamosabbak az autoimmun betegségre, mindenféle allergiára és a rákos megbetegedésre.
  1. Növényvédőszerek, permetek mellőzése
Ezek a kemikáliák szintén allergiákat és rákos megbetegedést okozhatnak házi állatainknak, belélegzés, bőrön át való felszívódás által, vagy akár ő maga nyalogatja le a tappancsáról, vagy a bundájáról. Ezért nagyon lényeges, hogy csak természetes növényvédőszereket  (pl. csalánlé) használjunk.
  1. Nyugodt, derűs gazdi
Egy friss olasz kutatás szerint a kutya „kiszimatolja”, a stressz hormonjainkat és átveszi tőlünk a szorongást , idegeskedést, ami éppolyan káros az ő szervezetére is, mint a miénkre.  Egyszóval lazíts, meditálj, hallgass relaxáló zenét, a kutyád érdekében is.
  1. Napi mozgás
A világ 3 legidősebb kutyája napi 2 órát sétál. Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a kutyák létfontosságú tevékenysége a megfelelő mennyiségű napi mozgás, ami nem csak fitten tartja őket, hanem az idegrendszerükre is kiegyensúlyozó hatással van.
  1. Optimális testsúly
A felmérések szerint az állattartók több, mint fele maga is túlsúllyal küzd, ezért nem látják a kutyájuk súlyfeleslegét, illetve nem veszik komolyan. Pedig 25%-al meghosszabbítja a kutyák életét, ha nem küzdenek túlsúllyal. Rájuk ugyanúgy érvényes a szabály miszerint „minél kevesebbet eszel, annál tovább élsz”.
  1. Természetes háztartási tisztítószerek
Próbálj természetes tisztítószereket használni (ecet, szódabikarbóna, citromsav), mert a különböző  szintetikus tisztítószerek a házi állatok vérében felhalmozódnak és különféle betegségeket okoznak. (Ne használj szintetikus légfrissítőket sem, ha házi állatok élnek a lakásodban).
  1. Hormon-védelem
Az ivarérettség előtti  ivartalanítás  anyagcsere zavarokat és endokrin problémákat okozhat. Az ivartalanításnak van egy olyan új módja, ami védi az állatok endokrin rendszerét. Ebben az esetben  a nőstény kutyáknak csak a méhét távolítják el, de a petefészkei megmaradnak, így a hormontermelése nem borul fel. A kan kutyáknál „vasectomy” a műtéti eljárás neve, ami a kasztrálás helyett, csak az ondóvezetéket vágja át, így a hormontermelés náluk is megmarad.

Posted by
wq34p

487 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tovább az eszköztárra